
全套PPT教案试题(送电子课本)
【展示课】
1.3Women of Achievement PPT:


















1.3Women of Achievement 教案:
Teaching Important Points
Enable the students to learn and talk about Lin Qiaozhi’s story.
Enable the students to describe a person about her/his appearance,qualities and achievements.
Learn some sentence patterns.
Teaching Difficult Points
To describe a person about her/his appearance,qualities and achievements.
Learn some sentence patterns.
Teaching Methods
Skimming to get the general idea of the story of A Good Example for me.
Scanning to get detailed information and get to understand the story better.
Task-based methods to get the students to comprehend the passage and be able to retell the story in their own words.
Teaching Aids
A tape recorder
A multimedia
Three Dimensional Teaching Aims
Knowledge and Skills
Enable the students to learn and talk about Lin Qiaozhi’s story.
Enable the students to describe a person about her/his appearance,qualities and achievements.
Learn some useful words and expressionS:do some research,article,chosen career,explain,care for,death rate,medical training,kindness, consideration,be second to,deliver a baby.
Learn some sentence patterns:
It was a small book explaining how to cut the death rate from having and caring for babies by following some simple rules for keeping babies clean and healthy.
It struck me like lightening how difficult it must have been for a woman to get a medical training so long ago when women’s education was always placed second to men’s.
It was hard work and determination as well as her good nature that had got her into medical school.
It was not her success at university that had made her famous.
It was her kindness and the consideration that made her famous.
Process and Strategies
Group work to carry out a heated discussion about their future career.
Explanation to make the students understand Lin Qiaozhi’s spirits of dedication.
Feelings and Value
Through the reading of this passage the students are sure to learn a lot from Lin Qiaozhi.Meanwhile,the discussion will get the students to think a lot.
Teaching Procedures
Step 1 Revision
1.Greet the class as usual.
2.Revise subject-verb agreement by checking the workbook exercise 1 on Page 43 and exercise 2 on Page 44.
Step 2 Lead in-Brainstorm about Lin Qiaozhi.
T:In this unit we focus on the great women home and abroad.Remember the one we talked about the day before yesterday?
Ss:Yes,of course.
T:Who is she?
Ss:Jane Goodall.
T:Why did she impressed you so much?
S:Because she devoted all her love to the chimps.
S:Because she was a woman full of determination and courage.
S:Because she was so unselfish that she gave up the opportunity to go to university only because of the chimps.
T:Good!What you said sounds reasonable.When we are growing up we need food to give us nutrition.But the most important thing that we couldn’t do without is the love from our parents,our friends and the ones we loves.Similarly,a person’s success couldn’t leave the love to others.Knowledge is the food that a man should absorb;while love is the sunshine,a success should show love to others.When he or she is doing so the person is really a famous person or such a person can be a great person.Don’t you think so?
Ss:Yes.I agree with you.
T:Today we are going to talk about another famous person.Please open your textbook and turn to Page 6.Let’s have a look at this picture.Who is in it?
Ss:Lin Qiaozhi.
T:Wow,you can recognize her at first sight!You are wonderful.Who can say something about her?
S:Let me have a try.Lin Qiaozhi is our pride because she was Chinese.She was born in Xiamen in Fujian Province.
S:I know something about her too.She was strong-willed.Lin Qiaozhi’s mother died when she was five but she was quite lucky because her father who worked at a university of Singapore believed in the education of women.That is why she as a woman in Old China got so much education.
S:She once studied in the Peking Union Medical College,London University Medical School,Manchester University Medical School and the Chicago University Medical School.
S:She studied diseases of women,especially women in the countryside.
S:Last year I went to Beijing.In the Great Hall of the People,I saw a copper statue which was placed to honor her and her work.
T:Good job.I can see that you took the homework serious and surf the Internet to surf for a lot of information.
Step 3 Getting the general idea
Get the students to read the passage and get the answers to the following questions.
T:Now let’s read an article about Lin Qiaozhi.Please read the passage and get the answers to the following questions.You have four minutes to go.
1.What was the writer’s problem? 2.What did he decide to do at last?Why? 3.Which words can we find in the text used to describe Lin Qiaozhi? 4.What are Lin Qiaozhi’s achievements mentioned in the passage? |
T:Time is up.Have you got the answers?
Ss:Yes.
T:Now who can answer the first question?
S:1.The writer did not know which subject to choose to study at university among English,biology and chemistry.
T:Right.What about the second one?
S:2.He decided to study medicine.Because he was moved by Lin Qiaozhi.
T:Is he right?
Ss:Yes.
T:Good.The next one?
S:3.There are many words such as busy,hard work,determination,good nature,kindness and consideration that can be used to describe Lin Qiaozhi.
T:It’s very careful of you to have been able to find out so many words.In these words some are about her character and some are about her personality.Character is how she behaved in her work or towards others;while personality is to describe what she is like.Do you understand?
Ss:Yes.
T:What about the last one?
S:4.She wrote some books and articles about women’s diseases.
S:She got a medical training for her career.
S:She became a specialist in women’s diseases.
S:She had made sure that about 50 000 babies were safely delivered to their mothers.
T:If we combine all your answers,they will make a perfect answer.
Step 4 Scanning and language focus
T:We have got the general understanding of the passage now.Next I would like you to listen to the tape and read the passage again.After you finish reading,you should have got the answers to these questions:
1.1.When the writer was surfing the Internet,what drew her attention? 2.Was it difficult for Lin Qiaozhi to get a medical training? 3.What had got her into medical school? 4.What made Lin Qiaozhi famous? 5.What were most of Lin Qiaozhi’s stories about? |
T:Time is up.Who can answer the first question?
S:1.When the writer was surfing the Internet,a small book explaining how to cut the death rate from having and caring for babies by following some simple rules for keeping babies clean and healthy.
T:How did you know that it drew his attention?
S:He said the book caught his eye.
T:So here “something catch one’s eye” means...?
Ss:It means “draw one’s attention某物吸引某人的注意,某人看到了某物”.
T:Good.(writes “ sth.catch one’ eye= sth.catch one’s attention/sb.see sth.” on the blackboard)
What about a book explaining how to cut the death rate from having and caring for babies by following some simple rules for keeping babies clean and healthy?What does it mean?
S:In Chinese,it means 一本介绍如何在妇女怀孕到护理婴儿的过程中通过一些使婴儿保持清洁健康的简单规则来降低死亡率的书。“explaining how to cut the death rate from having and caring for babies by following some simple rules for keeping babies clean and healthy” is the attribute.
T:Good.( writes “v.-ing as attribute” on the blackboard and gives more examples with ing as the attribute)
Let’s see the second question.
S:2.Yes,it was difficult for Lin Qiaozhi to get a medical training.
T:Yes or no?
Ss:Yes.
T:How did you know?
Ss:The first sentence in the third paragraph.
T:Can you understand the sentence?
Ss:Yes/ No.
T:Who can explain the sentence?
S:Let me try.This is a complex sentence.The first “it” is an empty subject and the real subject is how difficult it must have been for a woman to get a medical training so long ago when women’s education was always placed second to men’s. The second “is” also an empty subject.It stands for “to get a medical training for a woman so long ago when women’s education was always placed second to men’s”.“when women’s education was always placed second to men’s” is a relative clause to modify “long ago”.In Chinese,the whole sentence means “在那久远的年代,当女性的教育总是低于男性的时候,一个女子去学医一定是相当困难的,这想法闪电般地闪过我的脑海。”
T:Good.(writes and explains “modal verb + have been” and “place A second to B” on the blackboard,giving more examples) Let’s see the third question.What had got her into the medical school?
S:3.It was hard work and determination as well as her good nature that had got her into medical school.
T:The next one?What made Lin Qiaozhi famous?Was it her success at university that had made her famous?
Ss:No.
S:4.It was her kindness and the consideration she showed to all her patients made her famous.
T:How did you get the answer?
S:I got the answer from the two sentences—It was not her success at university that had made her famous.It was her kindness and consideration she showed to all her patients.“It was...that” is a structure used to emphasize “not her success at university” and “her kindness and consideration”.So we can see the two sentences mean that not her success at university but her kindness and consideration had made her famous.
T:Absolutely right.Very good job!(writes the structure “It is...that...” on the blackboard)
It was not her success at university that had made her famous. It was her kindness and consideration she showed to all her patients that had made her famous. |
Now please pay attention to the boldface:It was...that...This is a structure used to emphasize some speech of a sentence.For example:John saw her in the garden yesterday afternoon.We may say:
It was John that/who saw her in the garden yesterday afternoon.(subject) It was her that/who John saw in the garden yesterday afternoon.(object) It was in the garden that John saw her yesterday afternoon.(place adverbial) It was yesterday afternoon that John saw her in the garden.(time adverbial) |
T:Please look at the sentences on the blackboard.Is there any connections between them?
S:Oh,if we take the structure away,the other parts of the sentence will make a simple sentence.
T:Bingo.If fact,when we want to stress a person,we can use “that or who” while in other situations we can only used “that”.Do you have any questions about the structure?
Ss:No.
T:So let’s do some practice to see whether you really grasp the structure.
(Get the students to do some practice by emphasizing the underlined part of the sentences.)
At the supermarket I met my former classmate.
My cousin turned home from
I rather than you helped her out of the trouble.
Keys:It was at the supermarket that I met my former classmate.
It was from
It was I rather than you that/ who helped her out of the trouble.
T:Now let’s come to the last question.What were most of Lin Qiaozhi’s stories about?
S:5.Most of her stories were about how she went late a night to deliver a baby for a poor family who could not pay her.
T:Deliver a baby means...
S:It means give birth to a baby.
T:Good job.(writes “deliver a baby= give birth to a baby” on the blackboard)
Step 5 Retelling
Get the students to retell the passage by filling in the blanks.
Lin Qiaozhi wrote a small book for __________ in the __________ who were __________ __________ get to a hospital easily.It was to help them to __________ __________ their babies properly.
Qiaozhi lived in the early __________ __________.It was not __________ for women to get __________ __________ at that time.Education was for men __________ and women __________.She chose to study at medical college because she wanted __________ __________ other women.
I think Lin Qiaozhi is a good doctor and __________ __________ __________.
Keys:The 1st paragraph:mothers,countryside,not able to,look after
The 2nd paragraph:twentieth century,easy,medical training,first,second,to help
The 3rd paragraph:a great woman
Step 6 Homework
1.Read the passage fluently and learn by heart some important phrases and structures.
2.Read Elizabeth Fry’s story on Page 45 and finish exercise 1.
The Design of the Writing on the Blackboard
Unit 1 Period 3 A good example for me Language Focus 1.sth.catch one’ eye = sth.catch one’s attention /sb.see sth. 某物吸引某人的注意,某人看到了某物 2.v.-ing as attribute 3.modal verb + have been 4.place A second to B 5.It is...that/who... It was John that/who saw her in the garden yesterday afternoon.(subject) It was her that/who John saw in the garden yesterday afternoon.(object) It was in the garden that John saw her yesterday afternoon.(place adverbial) It was yesterday afternoon that John saw her in the garden.(time adverbial) |
1.3Women of Achievement 试题:
Ⅰ.单词拼写
1.When you come across an ________(紧急情况), call 119.
2.He did it entirely out of ________(好意) not for the money.
3.The little boy recovered from ________(疾病) very soon.
4.This precious picture has been handed down from one ________(一代) to another.
5.The ________(观众)enjoyed every minute of the performance.
6.We should give the matter careful ________(考虑).
7.A postman is a man employed to ________(递送) letters and parcels.
8.He is always ________(谦虚的)about his success.
答案:1.emergency 2.kindness 3.sickness 4.generation 5.audience 6.consideration 7.deliver 8.modest
Ⅱ.用方框中所给短语的正确形式填空
1.On our way to school, we ________________ an old man lying on the road.
2.Women were ________________ in the old society.
3.________________ a dictionary if you don't know what this word means.
4.Her help has given the old man the hope to ________________ with his life.
5.He learned the news ________________ from a newspaper.
答案:1.came across 2.looked down upon 3.Refer to 4.carry on 5.by chance
Ⅲ.完成句子
1.刚才你提到的那个女孩是我的朋友。
The girl you ________________ just now is my friend.
2.我碰巧在机场遇见她。
I ________________________ at the airport.
3.这本书是专为初学者设计的。
This book ________________________ beginners.
4.教授昨天给我们做了一次演讲。
The professor ________________ to us yesterday.
5.你应该继续你的新书。
You should ________________________ your new book.
答案:1.referred to 2.met her by chance 3.is intended for
4.delivered a lecture 5.carry on with
Ⅳ.单项填空
1.(2014·威海高一检测)He has left his book here ________ so that you can read it.
A.by chance B.by purpose
C.by accident D.on purpose
答案:D 句意:他有意把书留在这里以便你能阅读到它。by chance=by accident碰巧,偶然;on purpose=by design故意地,有意地。
2.—Can I help you?
—I want to buy an English story book that is ________ for the senior middle school students.
A.used B.read
C.devoted D.intended
答案:D 考查动词辨析,句意:——请问您要买什么?——我想买本供高中生阅读的英文故事书。be intended for...“专供……使用的;专为……而设计的”,符合句意。be used for...“用来……”,后接表示物的名词;be devoted to...“致力于……”。
3.(2014·西安高一检测)When ________ a new word, you'd better ________ a dictionary.
A.come across; refer to B.coming across; consult
C.coming across; look up D.come across; consulting
答案:B 第一个空考查come across(偶然遇到);第二个空考查consult a dictionary=refer to a dictionary=look up... in a dictionary。
4.(2014·衡水高一检测) The doctors in the medical institute wrote several articles, explaining in detail the steps of how to ________ a baby.
A.give B.deliver
C.have D.give birth to
答案:B 考查动词及动词短语辨析。句意:医学院的医生写了几篇文章,详细解释了接生宝宝的步骤。deliver接生,符合句意。C、D两项都表示“生宝宝”。
5.We should not ________ and laugh at those in trouble. Instead, we should help them.
A.look forward to B.think highly of
C.pay attention to D.look down upon
答案:D 考查短语辨析。A项意为“盼望”;B项意为“高度评价”;C项意为“注意”;D项意为“蔑视;瞧不起”。句意:我们不应当嘲笑那些处于困境中的人们,而是应该帮助他们。可知应选D项。
6.It was ________ of you not to play the piano while I was asleep.
A.modest B.familiar
C.considerate D.considerable
答案:C 考查形容词辨析。句意:你在我睡觉时不弹钢琴真是太周到了。considerate考虑周到的;modest谦虚的;familiar熟悉的;considerable相当大的、多的、重要的。
7.________ that there is still a lot more to do to improve the women's life in
A.It looks B.It seems
C.In my opinion D.It is sure
答案:B 考查固定句型。句意:好像要想提高中国妇女的生活仍然有更多的事情要做。It seems that...似乎……,好像……,符合句意。It looks后常接as if引导的从句;in my opinion后不接that从句;sure的主语通常为人,不为it。
规律方法:探究it引导的三个特殊句式
句型一:It happened that+clause.=sb. happened to do sth.例如:
It happened that he was out when I got there.=He happened to be out when I got there. 当我到那儿时,碰巧他不在。
句型二:It seems that sb.do/be doing/have done/had done=Sb.seems to do/to be doing/to have done/to be done/to have been done例如:
It seemed that he had been to Beijing before.=He seemed to have been to Beijing before.他好像以前去过北京。
句型三:It is/was said(reported...)+that+从句=sb.is/was said (reported...)to do sth..例如:
It was said that he had read this novel.=He was said to have read this novel.据说他读过这篇小说。
8.The meal over, the managers went back, to the meeting room to ________ their discussion.
A.put away B.set down
C.look over D.carry on
答案:D 考查短语辨析。句意:吃完饭后,经理们回到会议室继续进行他们的讨论。A项意为“放好;储存”;B项意为“写下”;C项意为“仔细检查;察看”;D项意为“继续”。
9.Lucy! ________ to the concert with me tonight?
A.Why don't go B.Why not to go
C.Why not go D.Why not going
答案:C 句意:露西,为什么今晚不和我一起去参加音乐会呢?Why not do sth.用来提出意见,解释为“为什么不……?”
10.(2014·湖南,23)________ your own needs and styles of communication is as important as learning to convey your affection and emotions.
A.Understanding B.To be understood
C.Being understood D.Having understood
答案:A 考查非谓语动词。所填词做题干的主语,应用动名词形式,且是陈述一个客观事实,用动名词的一般式,故选A项。
Ⅴ.完形填空
Harriet Tubman was born a slave. She didn't get a __1__ to go to school. __2__ a child, Harriet had to work very hard in __3__ all day. That way, her owner could __4__ a lot of money when he sold his crops. Harriet __5__ think that she was being treated fairly.__6__ Harriet grew up, she ran away from the plantation(庄园) to the northern United States. There, and in
Harriet liked to be free. She felt __8__ for all of the black people who were __9__ slaves.
Harriet returned to __10__ to help other slaves to run away. She made __11__ that they got to the north and became free.
Harriet was in great __12__ because of a __13__ law. The law said it was not permitted to __14__ slaves run away. She also __15__ that the slave owners said they would __16__ $4,000 to anyone who could catch Harriet Tubman.
There were many stories about Harriet helping slaves run away. In all, she made nineteen __17__ back to the South and guided about 300 slaves to __18__. When the Civil War broke out, the northern states __19__ with the southern states. Harriet __20__ the northern states because the northerners believed that slaves should be free. She worked as a nurse and spied behind enemy lines until the northern states won the war.
文章大意:美国内战期间,一位著名的黑人女英雄Harriet Tubman先后返回19次帮助南方奴隶逃往北方,阅读本篇,你会对她的勇敢而钦佩!
1.A.day B.chance
C.permission D.moment
答案:B 固定搭配题。此处不是强调上学时间的长短,排除A、D两项。从下文________ a child,Harriet had to work...可知,她是没有机会去上学,而不是别人不允许。故选B。
2.A.As B.Being
C.Since D.Like
答案:A 逻辑推理题。as a child相当于when she was a child。
3.A.the farm B.a school
C.the fields D.a factory
答案:C 固定搭配题。从下文的That way,her owner could ________ a lot of money when he sold his crops.分析,排除B、D两项,farm与on搭配,故答案为C。
4.A.make B.pay
C.got D.spend
答案:A 固定搭配题。make money赚钱。
5.A.certainly B.didn't
C.no more D.no longer
答案:B 逻辑推理题。从下文她长大后,从庄园逃跑判断,她认为别人对她不公平,所以她才逃跑,故答案为B。
6.A.Since B.After
C.Then D.With
答案:B 逻辑推理题。Harriet长大以后,从庄园逃到了美国北部。
7.A.the white B.white
C.black D.black people
答案:D 逻辑推理题。她是黑人奴隶,之所以逃到那里,是因为那里的黑人是自由的。
8.A.happy B.sure
C.wrong D.sorry
答案:D 固定搭配题。根据下文她帮奴隶逃跑一事,她对奴隶应该感到同情、抱歉和不安,故选D。
9.A.still B.yet
C.only D.not
答案:A 逻辑推理题。由上题解释可知她为仍然是奴隶的黑人感到同情、抱歉和不安。
10.A.Canada B.the South
C.the North D.the U. S.
答案:B 逻辑推理题。根据上下文,她从南部逃到北部,再返回,应该是回到南部,故选B。
11.A.perfect B.way
C.possible D.sure
答案:D 固定搭配题。make sure固定词组,意为“确信,确保”。
12.A.anger B.anxiety
C.hurry D.danger
答案:D 固定搭配题。in danger固定词组,意为“处于危险中,有危险”。
13.A.explained B.gained
C.passed D.broken
答案:C 词义辨析题。pass通过法律等,根据上下文,此处指“因为通过的一项法律”。
14.A.help B.set free
C.stop D.catch
答案:A 逻辑推理题。她处于危险中就是因为法律不允许帮助奴隶逃跑,故选A。
15.A.found B.noticed
C.found out D.made sure
答案:C 逻辑推理题。Harriet也发现奴隶主说他们将悬赏4 000美元抓她。find out指通过各种途径发现,符合句意。
16.A.pay B.make
C.spend D.get
答案:A 固定搭配题。由上题解释可知选A。
17.A.letters B.incidents
C.trips D.trials
答案:C 固定搭配题。结合文章上下文,此处指“她总共返回南方19次”,此处trips符合语境。make trips旅行。
18.A.freedom B.safety
C.North D.southern states
答案:A 逻辑推理题。她帮奴隶逃跑就是为了让他们获得自由,故选A。
19.A.united B.fought
C.made peace D.gave in
答案:B 固定搭配题。美国内战指南方和北方发生斗争,fight with和……斗争。
20.A.looked for B.stood for
C.looked on D.went to
答案:B 短语辨析题。stand for意为“赞同,支持”,符合句意,故选B。
Ⅵ.阅读理解
Elizabeth Freeman was born about 1742 to African American parents who were slaves. At the age of six months she was acquired, along with her sister, by John Ashley, a wealthy Massachusetts slaveholder. She became known as “Mumbet” or “Mum Bett.”
For nearly 30 years Mumbet served the Ashley family. One day, Ashley's wife tried to strike Mumbet's sister with a spade. Mumbet protected her sister and took the blow instead. Furious, she left the house and refused to come back. When the Ashleys tried to make her return, Mumbet consulted a lawyer, Theodore Sedgewick. With his help, Mumbet sued (起诉) for her freedom.
While serving the Ashleys, Mumbet had listened to many discussions of the new Massachusetts constitution. If the constitution said that all people were free and equal, then she thought it should apply to her. Eventually, Mumbet won her freedom—the first slave in Massachusetts to do so under the new constitution.
Strangely enough, after the trial, the Ashleys asked Mumbet to come back and work for them as a paid employee. She declined and instead went to work for Sedgewick. Mumbet died in 1829, but her legacy lived on in her many descendants(后裔). One of her greatgrandchildren was W. E. B. Du Bois, one of the founders of the NAACP, and an important writer and spokesperson for African American civil rights.
Mumbet's tombstone still stands in the Massachusetts cemetery where she was buried. It reads, in part: “She was born a slave and remained a slave for nearly thirty years. She could neither read nor write, yet in her own sphere she had no superior or equal.”
文章大意:本文主要讲述了一位英勇的非裔美国人的抗争,赢得世人敬仰。
1.What do we know about Mumbet according to Paragraph 1?
A.She was born a slave.
B.She was a slaveholder.
C.She had a famous sister.
D.She was born into a rich family.
答案:A 细节理解题。由第一段知 ,Mumbet由奴隶父母所生。
2.Why did Mumbet run away from the Ashleys?
A.She found an employer.
B.She wanted to be a lawyer.
C.She was hit and got angry.
D.She had to take care of her sister.
答案:C 推理判断题。由原文took the blow instead. Furious知。
3.What did Mumbet learn from discussions about the new constitution?
A.She should always obey her owners' orders.
B.She should be as free and equal as whites.
C.How to be a good servant.
D.How to apply for a job.
答案:B 细节理解题。由第三段第二句知所有人生而平等。
4.What did Mumbet do after the trial?
A.She chose to work for a lawyer.
B.She founded the NAACP.
C.She continued to serve the Ashleys.
D.She went to live with her grandchildren.
答案:A 细节理解题。由第四段第二句知她决定为律师工作。
5.What is the text mainly about?
A.A story of a famous writer and spokesperson.
B.The friendship between a lawyer and a slave.
C.The life of a brave African American woman.
D.A trial that shocked the whole world.
答案:C 主旨大意题。本文主要讲述了一位英勇的非裔美国人的抗争,赢得世人敬仰。